2011. szeptember 14., szerda

Egy marék ez, egy marék az

A hétvégén ismét piacoztam, és most, szerdán már kicsit kezdtem pánikba esni, hogy a választékhoz képest nem sokat főztem még. Így aztán a legsürgősebben elhasználandók közül válogattam: egy maréknyi póréhagymát, egy maréknyi rókagombát, egy maréknyi édesköményt tisztítottam meg és szeleteltem. A pórét megfuttattam olajon, majd rádobtam a gombát és az édesköményt. Egy perc után ráöntöttem kicsit több, mint egy deci zöldség alaplét és fedő alatt pároltam tovább. Ekkor feltettem egy deci búzát másfél deci alaplével fedő alatt főni. Ez tíz perc után kész, ha mard némi víz, azt egyszerűen le kell önteni.

 work in progress

A zöldségekkel még annyit kell foglalkozni, hogy amikor az édeskömény már majdnem teljesen puha, akkor egy fél citrom levét nagyjából rányomkodom (ami még benne marad, abból a szakács kaphat egy limonádét) és egy púpos kiskanálnyi dijoni mustárt is belekeverek, s egész addig főzöm, amíg már nincs folyadék a zöldségeken. (Hogy mennyi mustár kerüljön bele, az erősen függ a mustár erősségétől. És bármilyen rossz hír, glóbusz mustárral ne is próbálkozzunk, az csak ront a helyzeten.) Nekem az alaplében lévő sósság elegendő, ha valaki sósabban szereti, akkor még érdemes a párolás közben sózni. Egyébként csak annyi a feladat, hogy a búzát és a zöldséget összekeverje ez ember, s máris kész a holnapi ebéd.

Most nehéz megsaccolnom az elkészítési időt, mert pár dolgot párhuzamosan csináltam és szándékosan alacsonyabb hőfokon főztem, hogy húzzam az időt, de azt hiszem, zöldségpucolással és mindennel nem több, mint 30 perc.

2 megjegyzés:

  1. Húú, erről most nagyon eszembe jutott a sült zöldség + a végén mascarpone penne tésztával, na lehet, hogy holnap ez lesz az ebédem.

    VálaszTörlés
  2. A mascarpone csak a végén megy bele? Ízesítve vagy natúr?

    VálaszTörlés