2011. december 8., csütörtök

Sokoldalú sárgarépaleves

80 deka sárgarépát, két krumplit és 15 centi póréhagymát felteszünk főni annyi vízben, amennyi ellepi + kb. fél liter. Picit sózzuk. Külön elkészítünk egy kisebb csészényi zöldséglevet, ennek a felét hozzáöntjük. Amikor a zöldségek megpuhultak, botmixerrel pépesítjük. Két-három mandarint főzés nélkül szintén pépesítünk a levessel. Egy deci tejszínt és egy kiskanál reszelt szerecsendiót keverünk a leveshez.

Eddig a leves - amely attól lesz sokoldalú, hogy mit teszünk még bele. Az egyszerűbb - azaz kevésbé munkaigényes, de éppoly finom verzió szerint kockára vágott kéksajtot szórunk tálaláskor a levesbe.
A bonyolultabb verzióhoz kb. 20 deka pulykamellre és három evőkanálnyi felkockázott baconszalonnára van szükség. A szalonnát kevés olajon mély serpenyőben megpirítjuk, hozzáadjuk a csíkokra vágott pulykahúst, egy kanál balzsamecetet loccsantunk rá és hirtelen átsütjük. Egy fél kis bögre zöldséglét öntünk a serpenyőbe és borsozzuk - a sózás szerintem szükségtelen, mert az alaplé és a szalonna is sós, de persze ízlés dolga. Akkor van kész, amikor már alig van lé a húson és az is sűrű.
A levesbe tálaláskor belekanalazzuk a szalonnás húst és rá egy marék mazsolát szórunk. És a hangsúly a mazsolán van, bármilyen bizarrul is hangzik elsőre!

4 megjegyzés:

  1. haaat engem nem gyoztel meg, ez iszonyu edes leves:)

    VálaszTörlés
  2. Mint az mar tobbszor kiderult, van koztunk egy nagy kulonbseg: en szeretem az edeset, te meg nem. Van ilyen :)

    VálaszTörlés
  3. jaja ez nem a receptet minositi, abszolut:) csak nekem ugye a repa maga mar edes levest ad, es meg ahhoz a mazsola ugye:)

    VálaszTörlés
  4. Egyreszt igen, masreszt en inkabb attol szoktam felni, hogy tul sos. A bacon es a hus, ami tkp egy nagyon izes serpenyoben sult hus, inkabb a sos fele huz. Bonusz, hogy a balzsamecet es a mandarin miatt van benne savanykas is. Emellett igen, tenyleg az edeskes levesek koze tartozik, meg ha egy gramm extra cukor sincs benne.

    VálaszTörlés