2011. augusztus 22., hétfő

rókagombás kuszottó

Itt a rókagomba szezonja, amit egy gombabolond ki nem hagyna. Egyébként is ideális gyors ebédekhez, hiszen néhány perc alatt elkészül, ha pedig kuszkusszal készítjük, akkor főleg.
A kuszkusz előnye a rizzsel szemben, hogy 5 perc alatt asztalra tehető - ezt az előnyét akkor értékeltem különösen, amikor még babás korszakomban a játszóterezés után kellett villámebédeket főzni.

A kuszottó hasonlít állagában a rizottóhoz, csak épp főzőtudás nem szükséges hozzá, meg - tekintettel a munkahelyi alkoholtilalomra, a bort is kihagytam belőle.

Mi kerül bele? 1 decis bögrében kimért kuszkusz, 10 centi póréhagyma, két nagyobb paradicsom, 15 deka rókagomba, 5 deka juhfeta, vaj, só, balzsamecet, friss bazsalikom.

Hogyan készül? Egy lábasban két deci vizet kevés sóval felforralunk. Ezalatt megmossuk a gombát és feltépkedjük kisebb darabokra és felkarikázzuk a póréhagymát. Eddigre felforrt a víz, a lábast lehúzzuk a főzőlapról, beleöntjük az 1 deci kuszkuszt, majd lefedjük és félretesszük. (A főzőlapot elzárhatjuk)
Egy serpenyőben vajat olvasztunk, megpároljuk rajta a póréhagymát. Aztán hozzátesszük a gombát, megsózzuk, adunk hozzá balzsamecetet ízlés szerint, mondjuk egy evőkanálnyit. Amíg összeesik és megpuhul, feldaraboljuk a paradicsomot is - aki nem szereti a héját, és bőven van ideje, hámozza meg, én ezzel nem szoktam foglalkozni. Amikor a gomba már összement, beletesszük a serpenyőbe a paradicsomot is, még pár percig kevergetjük együtt. Eddigre a kuszkusz már megszívta magát vízzel és kész is - mehet ez is a serpenyőbe a gombás szószhoz, kettőt keverünk rajta együtt, utánkóstolunk, és már mehet is a dobozba. A tetejére a felkockázott feta és három bazsalikomlevél kerül.

Mennyi idő alatt készült el? 20 perc nyugisan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése