2012. április 11., szerda

Cikóriás virslisaláta

Bécsben az a jó, hogy a virslik és kolbászok tényleg rossz gondolatok nélkül ehetőek, így a két vendéggyerek meg két saját vacsorájára virslivel készültem a saját sütésű zsemlécskék mellé. De a Playmobil jobban lefoglalta őket, mint az evés, szóval ma kreatívan fel kellett használnom a maradék virsliket - ez lett:
Fél cikóriát csíkokra és két virslit karikákra vágtam, egy kanál dijoni mustárt és három kanál nagyon zsíros tejfölt (tévedésből zöldfűszereset vettem, de kibírható volt) kanalaztam rá, összekevertem az egészet és egész kicsit langyosra melegítettem fogyasztás előtt. Korábban cikóriát mindig csak kéksajtos szósszal ettem, pedig így is egész kiváló, kicsit keserű, épp amennyire kell. De Orsi virslivel nem ajánlom - inkább vigyen mindenki Bécsből szuvenírnek roppanós Frankfurtert a Mozartkugel helyett.

2012. április 10., kedd

3in1 menü kápiapaprikára, gombára és egyéb maradékokra

 Az alábbi étel elsődleges ihletője a hűtőszekrény tartalma volt. A kápiapaprika csak elgyengülés eredménye, nincs szezonja és sokat utazott Bécsig, a színe viszont egyszerűen tányérra kívánkozott. Volt még ezenkívül otthon pár gomba, snidling, vörösbab, valamennyi maradék sajt éskolbász, rizs meg amúgy is.

Először megfőztem egy bögre rizst. Ezt két részre osztottam, az egyik felébe a maradék vörösbab és kevés olajon serpenyőben gyorsan megsütött kolbász került. A másik felébe a szokásos gombasalátám, amely így készül: Egy gerezd fokhagymát vajon röviden sütök, majd hozzáöntöm a felszeletelt gombát (ez esetben semmi extra, erdei csiperke) és egész kevés vizet. Citromlével, pici sóval és dijoni mustárral ízesítem. Ezt a gombát, ezenkívül egy kevés felkockázott kápiaparikát és snidlinget kevertem a rizshez.
Mindkét töltelék önmagában is simán megáll, könnyű és finom étel lunchboxba. De mert húsvét volt és rngeteg időm, (felnőtt) személyenként másfél kápiapaprikát hosszában kettévágtam, kiszedtem a csutkáját és megtöltöttem a fenti rizses töltelékkel. Kiolajozott tűzálló tálba raktam, megszórtam reszelt sajttal (jelen esetben emmentáli és parmezán keveréke volt) és addig sütöttem, amíg világosbarna lett a sajt.

Kisgyermekes családok külön bónusza, hogy ha a gyerek nem hajlandó megenni a paprikát, még akkor is van esély, hogy a tölteléket elfogyasztja. És mi kell más egy jól sikerült szombati ebédhez.

Saláta húsvéti sonkából

Mondanom sem kell, semmi komplikált: személyenként egy marék ruccola feldarabolva, két evőkanál vörösbabkonzerv leve nélkül és tetszőleges mennyiségű húsvéti sonka felkockázva. Az öntet némi olivaolaj és citromlé, egész kevés só jön még hozzá. Könnyű vacsorányi mennyiség, elkészítési idő 5 perc.

2012. április 8., vasárnap

Mire jó a rebarbara?

Első találkozásom a rebarbarával még az NDK-s időkben történt: nagynéném előszeretettel sütött júniusban a délutáni kávéhoz rebarbarás lepényt. S bár a legközelebbi találkozásig - mármint a rebarbarával - majdnem húsz év telt el, azért nem ment ki a fejemből.
Az alábbi receptet most húsvétra készítettem - elég sokoldalúan felhasználható. A rebarbara szezonja egyébként most kezdődik és júniusig tart, így bőven van idő a kísérletezgetésre. Íze savanyú, sokféleképp ízesíthető - akár édes, akár pikáns irányba. A színe főzés után púderrózsaszín, így lányos anyáknak külön ajánlom.

Két nagyobb rebarbaraszárat (ez kevesebb, mint a szupermarketben előrecsomagolt fél kiló - a maradékkal ugyanis más terveim vannak) megmostam, feldaraboltam vékony karikákra. Ahol a vágás közben szálas lett, ott lehúztam a külső vékony réteget. A nagyon friss rebarbaránál erre nincsen szükség. Egy almát héjával együtt felkockáztam. Lábasban két evőkanálnyi vajat felolvasztottam, az összes gyümölcsöt egyszerre a vajra öntöttem és kevés vízzel és hat kiskanál cukorral fedő alatt pároltam. A rebarbara akkor készül el, ha már nagyon puha, szinte szétfő, s sűrű szósszá válik. Az almadarabok ekkor még egészben vannak, de szintén puhák.

Hogyan használhatjuk?
- melegen vagy hidegen magában desszert
- hidegen tejszínhabban királyi desszert különleges napokra
- hidegen natúr joghurttal kiváló reggeli
- melegen húsvéti sonka vagy főtt hús mellé édes-savanyú szósz. (Én most ez utóbbi szerepet szántam neki)

Ez a mennyiség egy 4 fős családnak elegendő, 15 perc alatt elkészül és még rövidebb idő alatt elfogy.
Amit még érdemes tudni: köszvényre hajlamosoknak a rebarbara fogyasztása inkább nem ajánlott.

2012. április 3., kedd

Mindenízű tofu

 Anya, ez isteni - amikor ezt a blognevet olvastam régen, sosem hittem, hogy a névadásnak lehet valóságalapja. Nálunk az ételek kommentálása a gyerekek részéről általában kimerül abban, hogy "fúj, hagyma van benne", de legalábbis "fúj, hagymás kézzel értél hozzá". Ez a tofus étel viszont meghozta a sikert és valóban elhangzott a fentebb idézett dicsérő mondat.

Először serpenyőben elkészítettem a zöldséges ragut - ezek  hozzávalók: zöldborsó, piros hegyes, de édes paprika, fél ujjnyi gyömbér és egy csomag füstölt tofu - a borsón kívül mind felkockázva. Továbbá egy marék mazsola, kevés citromlé és pár teáskanálnyi szójaszósz (ízlés dolga a mennyiség). Ezeket kevergetve pirítottam amíg roppanós, de puha lett. Ekkor rászórtam még a szárzeller zöldjét.
Külön fazékban vizet forraltam, beletettem egy evőkanál gyömbéres zöldséglevesport (bioboltból, Sonnentor márkájú, de normál zöldségalaplé is tökéletes). A forró vízben három perc alatt elkészült a kínai tojásmetélt - leöntöttem róla a vizet majd egy tálban összekevertem a tésztát a zöldséges tofuval.

2012. április 2., hétfő

Juhtúrós spenótszósz tésztához

Elkezdődött a friss tavaszi spenót szezonja, aminél talán csak a spárgaszezont várom jobban, tehát éljen a spenótos tészta! Két adag szószhoz negyed kiló spenótot vettem, megtisztítottam és vajon két gerezd fokhagymával és pici sóval megfonnyasztottam. Kiszedtem a serpenyőből úgy, hogy a levének nagyobb része a serpenyőben maradt. A spenóthoz 10 deka juhtúrót kevertem, mivel még meleg volt, szépen elolvadt és kellemesen fűszeres szósz lett az eredmény. (Jó hír bécsi magyaroknak, hogy a 18. kerületben a Kutschkermarkton szlovák brindza név alatt valódi juhtúrót lehet kapni!)
Száraz serpenyőben két evőkanál szezámmagot pirítottam, félretettem, majd ugyanebben a serpenyőben kevés vajon két kanálnyi felkockázott szalonnát sütöttem meg.
A főtt tésztára először a spenótszószt öntjük, majd a szezámot és a szalonnát szórjuk rá. Tökéletes ebéd 25 perc alatt.